Günümüzde en çok kaybedilen değerlerin samimiyet ve safiyet olduğunu düşünen Murat Morova, Galeri Nev İstanbul’da açtığı ‘Ravî’ başlıklı sergisinde çocukluğunda kendisine okunan Taşbaskı Halk Hikayeleri’ndeki fantastik kahramanlardan ve bu kitaplardaki resimlerin estetik ruhundan esinlenerek günümüz dünyasına dair bir anlatıda bulunuyor.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDEN MÜLTECİLERE
Rivayet eden, anlatan kişi anlamına gelen Ravî kelimesi, namuslulukları ile tanınan ve peygamberin hayatına dair yaşananları olduğu gibi aktarma hakkı tanınan kimseler için kullanılırdı. Daha sonra halk arasında söylenceler, hikayeler, destanlar anlatan kişiler için de kullanılır oldu. Sergiye adını verdiği bu kavramdan ilham alarak Morova, bugünün açmazlarını, politik yanlışlıklarını ve ahlaki bozukluklarını kendi dili ve estetiği doğrultusunda aktarma görevini üstleniyor. Resmettiği kahramanın baş etmeye çalıştığı konular arasında günümüzün nabzını tutan iklim değişiklikleri, doğayı tahrip eden projeler ve mültecilik sorunu başta geliyor.
TAŞBASKI RESİM DOKUSU
Sergide kağıt ve tuval üzerine karışık malzeme ile oluşturulan eserler, bu hikaye kitaplarında yer alan taşbaskı resimlerin dokusunu anımsatıyor. Bu yöntemle sanatçı, hem yazılı hikayelere gönderme yapmış oluyor, hem de malzemeyi alçak gönüllü tutarak izleyici ile yapıt arasındaki samimiyeti korumaya çalışıyor. Malzeme seçimi ile bir yandan da zamansızlık hissini uyandırmayı hedefleyen Morova, hikayelerindeki kurgusal ve döngüsel zamana işaret ediyor.
Topluma ve bugüne dair olanı, gelenekten esinlenerek oluşturduğu kişisel üslubu ile dile getirebilmesiyle tanınan Morova, bu eserlerde Batı resminin kaçındığı illüstratif estetiği savunarak, eserlerine yansıtıyor. Tamamı anlaşılmasa da, bir hikayeye işaret eden imgelerde toplumsal hafızamızda yeri olan, fakat tam olarak ifade bulmamış olayları, fikirleri, bu estetikle anımsatmayı umuyor.
Murat Morova’nın ‘Ravî’ başlıklı sergisi 30 Ocak’a kadar Mısır Apartmanı’ndaki Galeri Nev İstanbul’da.
MURAT MOROVA hakkında
Murat Morova (d.1954, Istanbul) Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden mezun oldu. 2000’li yılların başında eserleri Galeri Nev’de (Ankara ve İstanbul) sergilenmeye başladı. Doğu ve batının bir aradalığı; bireyin içi–dışı arasındaki ilişki, mistisizm, gelenek, beden, İslam ve tasavvuf gibi konu ve kaynaklar sanatçının anlam dünyasının temelini oluşturur.
Katıldığı grup sergileri arasında 49. Venedik Bienali (2001), 2. Buenos Aires Bienali (2002), “Musulmanes” Parc de la Villette-Paris (2004), TriennaleBovisa-Milano (2008), “Istanbul Art Affair”, Frankfurt (2008), “Taswir-IslamischeBildweltenund Moderne”, Martin GropiusBau-Berlin (2009) ve “Gelenekten Çağdaşa” İstanbul Modern (2010) yer almakta. Sanatçının yapıtları British Museum, Huda-SamiaFarouki Collection gibi uluslararası koleksiyonlarda bulunmakta.






